Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
OZNAM: Dňa 1.11.2025 budú predajne WinePlanet z dôvodu evidenčnej inventúry zatvorené. Ďakujeme za pochopenie.
Na Slovensku sa darí predovšetkým odrodám ako je Veltlínske zelené a Frankovka modrá. Avšak celková spotreba vína na obyvateľa sa v roku 2018 zvýšila iba o 0,1% na 12,7l. Pre porovnanie u našich susedov v Čechách sa vypije 20,1l vína na osobu a európsky priemer je 36l vína na obyvateľa za rok.

V roku 2018 došlo na Slovensku k miernemu poklesu plochy vinohradov. Celková plocha vinohradov /2018 podľa VÚEPP/ je 10 625ha, z čoho 75,8% je rodiacich, to znamená 8057ha. Najväčšiu rozlohu na Slovensku má Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, nasledovaná Malokarpatskou a Nitrianskou vinohradníckou oblasťou.
Potom nasleduje Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokaj. Vinohradnícky priemysel už dávno na Slovensku neexistuje a spotreba vína medziročne stagnuje. Od roku 1990 je poľnohospodárstvo na okraji záujmu každej politickej garnitúry, z čoho plynie aj nízky záujem pracovať v tomto odvetví.
Objavte s nami TOP vína podľa odrody
Našou najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou je Veltlínske zelené, nasledované Rizlingom vlašským a odrodami Műller Thurgau a Rizling rýnsky. Sú to odrody, ktoré patria do našich vinohradov a vyhovujú im klimatické podmienky na Slovensku. Pestujú sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja. Zároveň sú výborným partnerom k modernej slovenskej gastronómii.
Čo sa týka modrých odrôd, prvenstvo stále patrí Frankovke modrej a na druhom mieste je Svätovavrinecké. Je to trochu paradox, pretože práve červené z týchto odrôd sa vytrácajú z obchodov a vínnych lístkov. Často sú nahrádzané modrými slovenskými novo-šľachtencami, ale najmä zahraničnými červenými vínami. Stále Slováci viac uprednostňujú robustné až marmeládové červené vína pred slovenskými červenými vínami s typickou kyselinkou.
V súčasnosti máme na Slovensku registrovaných 50 odrôd viniča. Množstvo registrovaných odrôd na tak malú plochu vinohradov hlavne v porovnaní s vyspelými vinohradníckymi krajinami plne postačuje. Z pohľadu ich využitia sa niektoré dokonca javia ako nadbytočné, najmä pre výrobu vysoko kvalitatívnych vín pripravených odolávať klimatickým zmenám.
Ich zastúpenie je nasledovné: 30 odrôd muštových bielych, 17 odrôd muštových modrých, 3 odrody tokajské.
Ak sa má zvýšiť spotreba vína na Slovensku, je v prvom rade potrebné podporiť slovenské vinohradníctvo.

Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.