Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ríbezľové víno má pozitívny vplyv na zdravie
Sú známe pozitívne vplyvy ríbezlového vína a ríbezlí na zdravie. Ríbezľové víno je najpopulárnejším ovocným vínom v našich končinách. Prečítajte si prečo je zdravé, ako vzniklo a skúste si ho vyrobiť doma podľa nášho receptu. Objavte s nami sviežu a zdravú chuť ríbezláku.
Ríbezle sú výborným zdrojom vitamínov C, E a B, taktiež zdrojom draslíka, vlákniny a silným antioxidantom.
Ovocné vína sú na Slovensku čoraz populárnejšie, predovšetkým ríbezľové víno ponúka príjemný chuťový zážitok znásobený pozitívnymi vplyvmi ríbezlí na zdravie. Konzumácia primeraného množstva ríbezľového vína prináša celý rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Nájdeme v ňom okrem iného látku resveratol, ktorá zohráva významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
Plody čiernej ríbezle v počte vzácnych vitamínov a minerálov predčí všetky ostatné bobule. Obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia. Uvádza sa, že na 100 g bobúľ od 150 až 220 mg, ďalej obsahujú veľmi dôležitý vitamín P, E a B. Sú taktiež zdrojom draslíka, vápnika, železa, vlákniny a silným antioxidantom. Vedia nám pomôcť napríklad pri hnačkách alebo problémoch s močovými cestami.
Prečítajte si tiež článok o účinkoch červeného vína - Červené víno ako liek.

Ako vzniklo ríbezľové víno
Tradícia ríbezľového vína na Slovensku siaha na začiatok 20. storočia. Začala sa písať na Devíne, ktorý bol vyhlásenou vinárskou oblasťou. Avšak koncom 19. storočia ho, tak ako zvyšok Slovenska aj Európy, zasiahla choroba viniča fyloxéra, ktorá zničila takmer všetky vinohrady v oblasti. Práve vtedy sa na Devíne začali masívne vysádzať ríbezle. Ich hlavným odbytiskom bola Viedeň. Keď však v roku 1918 zatvorili hranice, ríbezlí bol na Devíne prebytok.
To sa stalo jedným z dôvodov, prečo sa Alois Sonntag v roku 1922 rozhodol založiť prvú veľkovýrobu tzv. „ríbezláku“. „Devínsky ríbezľák“, ako toto víno označovali na etiketách, sa stal súčasťou života Slovákov.
Ovocné vína sú vyrábané v množstve krajín na svete, prevažne tam, kde nemajú podmienky na pestovanie viniča. Napríklad ríbezľové víno vyrábajú krajiny ako Fínsko, Švajčiarsko, ale taktiež aj USA a Kanada.
Ríbezľové vína na Slovensku
Dnes sa výroba vína z čiernych ríbezlí rozrástla za hranice tradičného Devínu do rôznych kútov Slovenska. Azda najznámejší výrobca je firma Pereg z Modry, ale tiež Padár z Padároviec, Miluron z Bratislavy alebo Thebener z Devína.
Ponúkajú širokú škálu ríbezľových vín vyrobených z rôznych odrôd ríbezlí, (tradičné čierne, červené, ale aj biele odrody) rôznymi výrobnými postupmi. Niektorí producenti vyrábajú vína podľa starých receptov a používajú tradičné postupy, niektorí práve naopak, využívajú najmodernejšie technológie.
Experimentuje sa s kupážovaním alebo zrením v dubovom sude. Možno práve pre rôznorodosť vyrábaných štýlov sa rozrástla základňa konzumentov. Veď dnes nie je problém nájsť okrem tradičného sladkého vína z čiernych ríbezlí, osviežujúci mok z červených, netradičný z bielych, ale aj vína vyzrievané v dubových sudoch, cuveé z viacerých odrôd alebo ,,suché´´ víno z čiernych ríbezlí. Vyskúšajte u nás veľmi obľúbené víno Miluron z čiernych ríbezlí.
Výroba ríbezľového vína doma
Ak patríte k ľudom, ktorí vo svojej záhrade pestujú ríbezle a občas ich nepoužijete všetky na výborný koláč prípadne džem, môžete si skúsiť vyrobiť ríbezľové víno doma. Budete na to potrebovať jednu nádobu s kvasným uzáverom, ideálne sklený demižón a trošku miesta v pivnici. Receptov existuje mnoho a je dôležité vybrať si podľa štýlu vína, ktoré chcete vyrobiť. Nám sa osvedčil tento:
- 3l šťavy z čerstvých ríbezlí (ideálna je kombinácia čiernych a červených )
- 3l vody
- 1kg cukru
- Kvasinky
- Živná soľ
Postup výroby ríbezláku
Dokonalo zrelé ovocie, z ktorého sme odstránili nezrelé a zahnité kusy, prepláchneme v studenej vode a pomelieme, túto zmes odšťavíme pomocou textílie (ak vlastníte odšťavovač ste šťastný človek). Pomer červených a čiernych ríbezlí vám pomôže ovplyvniť výsledný štýl a farbu vína, čierne sú intenzívnejšie v chuti, obsahujú menej kyselín a dodajú viac farby, červené dodávajú kyselinky.
Šťavu vždy vyskúšajte, budete mať predstavu koľko treba pridať vody a cukru, ak bude šťava výrazne kyslá bude potrebné pridať viac cukru aj vody, ak bude príjemná, môžete pridať menej vody aj cukru.
Šťavu vlejte do demižóna a doplňte cukor a vodu, je potrebné takto pripravenú zmes dôkladne premiešať a dosiahnuť teplotu cca 25 °C (pridaním teplej vody).
Kvasinky pripravte podľa zakúpeného druhu, niektoré je potrebné rozmiešať v prevarenom cukrovom roztoku, niektoré iba premiešať s čerstvou šťavou. Kvasinky kúpite vo vinárskych potrebách.
Živná soľ je výživa pre kvasinky, ktorú môžete ale nemusíte použiť avšak odporúča sa.
Takto pripravené kvasinky pridáme do demižóna a premiešame, demižón uzavrieme kvasnou zátkou a odložíme ideálne na tmavé miesto s teplotou okolo 20 °C. Nastupuje obdobie ,,riadeného ničnerobenia´´ víno bude kvasiť cca 12 – 18 dní, v závislosti od podmienok.
Po dokvasení a usadení kvasničných kalov víno stáčame alebo filtrujeme. Stáčanie je proces, kedy z demižóna v ktorom víno kvasilo, odčerpáme pomocou samospádu a hadičky číre víno, tak aby usadenina ostala na dne. Prípadne môžeme použiť jemnú tkaninu, cez ktorú dané víno budeme filtrovať.
Číre víno uskladnite v sklených fľašiach uzatvorených korkovou zátkou na tmavom, chladnom mieste. Ideálne je ho nechať odstáť aspoň 2 mesiace avšak môžete aj dlhšie. Takto odložené víno vyzrie, zjemnie a stane sa príjemnejším.
Doma vyrobené víno bude výborným doplnkom k domácemu ríbezľovému koláču, lievancom, palacinkám s ríbezľovým džemom alebo len tak na spríjemnenie večera. Na zdravie priatelia.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







