Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Špagety Carbonara - RECEPT a tip na víno
Talianska kuchyňa i vína sú veľmi populárne a obľúbené v našej kuchyni. Ako však pripraviť pravé, originálne špagety Carbonara, aby chutili ako tie na námestí v Ríme alebo Neapole? Lenka vás to rada naučí. A aby sa vám lepšie varilo a dotvorili ste si príjemnú taliansku atmosféru aj doma, odporúčam ochutnať k nim červené víno Fiulot Barbera d´Asti z piemontského vinárstva Prunotto.
Špagety Carbonara
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2 osoby
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najskôr si dáte do veľkého hrnca variť špagety Sgambaro, ktoré uvaríte podľa návodu na obale, kým nebudú al dente.
2. Potom ich sceďte, no nechajte si trochu vody, v ktorej sa varili.
3. Zohrejte olivový olej na panvici, pridajte na kocky nakrájanú pancettu a opečte na miernom ohni spolu rozpučeným cesnakom chvíľu, odložte.
4. Vo veľkej mise vyšľahajte vaječné žĺtka a bielka. Pridajte nastrúhaný syr Pecorino Romano a ochuťte čerstvo namletým čiernym korením.
5. Scedené špagety pridáte do panvice k pancette. Dôkladne premiešate a odstavíte zo sporáka.
6. K ešte horúcim špagetám (nesmú byť ale príliš horúce) prilejte žĺtkovo-syrovú omáčku a rýchlo a intenzívne vidličkou miešajte, až kým na panvici nevznikne krémová omáčka.
7. Žĺtky v tomto teple zhustnú a vytvoria krémovú konzistenciu, ale nezrazia sa. Ak sú cestoviny príliš suché, pridajte vodu z varenia.
8. Dochuťte morskou soľou a čerstvo namletým čiernym korením a ihneď podávajte.
Na záver môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, naliať si pohár vína a užívať si chute Talianska v kuchyni.
Carbonara je spôsob úpravy cestovín pochádzajúci z talianskej kuchyne, rozšírený predovšetkým v Ríme a okolí. Najčastejšie sa varí zo špagiet (spaghetti alla carbonara). Nie je isté, či je toto jedlo pomenované podľa výrobcov dreveného uhlia alebo podľa tajného spolku výrobcov dreveného uhlia bojujúcich za zjednotenie Talianska. Každopádne kombinácia vajec, slaniny a cestovín je praktická pre mužov tráviacich veľa času mimo domova. Prvá zmienka pochádza z roku 1837 od neapolského spisovateľa Ippolita Cavalcantiho.
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Pôvod všetkých odrôd pšenice je certifikovaný od roku 2003. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín.
Someliérka odporúča vhodné víno
K špagetám Carbonara odporúčam ovocné, svieže, červené vína s príjemnou aciditou ako napríklad Pinot Noir, Chianti Classico, Barbera alebo Montepulciano. Skvele doplnia krémovú bielu omáčku, lahodnú chuť slaniny, vajíčok a syra. Rovnako môžete vyskúšať ich snúbenie s bielymi odrodami ako Pinot Grigio, Soave, Gavi alebo Rizling. Ja som vybrala červené víno z vinárstva Prunotto Fiulot Barbera d´Asti ročník 2020. Slanosť pancetty sa snúbi so sviežou ovocnou chuťou vína a vyššia acidita si poradí i s bohatou syrovo vajíčkovou omáčkou.
Odporúčanie someliérky:
Prunotto Fiulot Barbera d´Asti 2020 - Taliansko
„Fiulot“ v miestnom dialekte v Piemonte znamená „mladý muž“. Táto Barbera je jemná a ľahko sa pije, má mladistvý ovocný výraz . Rubínová farba. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia ako slivky a višne s jemným dotykom
Vinárstvo Prunotto
Vinárstvo Prunotto patrí ku klasickým predstaviteľom oblasti Barolo. Z kolekcie 65ha vinohradov vo viacerých zónach oblasti disponuje rodina niekoľkými unikátnymi polohami. Okrem už spomínanej Bussie je to Bric Turot v Barbarescu, Castamiole a Fiulot v Asti či Mompertone v Monferrato.
Veľkorysé investície do vinohradov a vinárstva prinášajú ovocie v podobe čistého, jemného a harmonického štýlu, ktorý podporuje skvelý potenciál pre vyzrievanie. Vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z dcér Paola Antinoriho. Vína od Prunotta nepodliehajú móde, sú to klasické vína pre vnímavých s charakterom.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.