Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale od roku 2002 pozýva na profesionálny someliersky kurz Somelier. Hlavným partnerom kurzu je spoločnosť Corner/WinePlanet, event sa koná v našej vínotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave v troch termínoch na jeseň.
Kurz SOMELIER je zostavený na základe dlhoročnej skúsenosti lektorov Asociácie somelierov Slovenskej republiky a aktívnej spolupráci s ASI – Association de la Sommellerie Internationale. Kurz je aj prípravou na medzinárodnú certifikovanú skúšku ASI Certification 1 a ASI Certification 2, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale, ktorá združuje 63 krajín sveta.
Prvý modul vedie doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. ktorý je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.
Lektorom II. modulu je renomovaný somelier Rasťo Šuták, viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Reprezentoval ASSR na súťaži Best Sommelier of the World v Paríži vo februári 2023. Má širokospektrálny prehľad o vínach sveta, učebné materiály sú pred každým kurzom aktualizované o najnovšie udalosti vo svete vína.
Lektorom tretieho modulu je viceprezident Slovenskej barmanskej asociácie Tomáš Gyén. Tomáš Gyén je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta Mattoni Grand Drink, viacnásobný Majster Slovenska, lektor v Slovenskej barmanskej asociácii, a Brand ambassador v spoločnosti St. Nicolaus.
Súčasťou kurzu je jednodňová exkurzia do vinohradov a vinárstiev v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Kurz prebieha priamou výučbou a súčasťou je degustácia 50 vzoriek vín z celého sveta.
I. modul : 25. – 27. 9. 2023
II. modul : 16. – 18. 10. 2023
III. modul: 6. – 8. 11. 2023
Zahájenie kurzu v pondelok 25. septembra 2023 o 9.00 h. Vyučovanie prebieha každý deň od 9.00 do 16.00 s prestávkou na obed. Miesto konania kurzu: Wineplanet, Stará Vajnorská 39, Bratislava


Kurz prebieha v troch moduloch.
I. modul Základy vinohradníctva a vinárstva, senzorické hodnotenie vína
V rámci I. modulu sa uskutoční odborná exkurzia do vinárstiev v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
II. modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta
III. modul – Víno v gastronómii, víno a jedlo, servis vína, pivo, destiláty, káva, čaj, cigary
Účastníci môžu absolvovať teoretické a praktické skúšku. Úspešní absolventi skúšok zo všetkých troch modulov získajú osvedčenie o absolvovaní kurzu Somelier.
Cena za jednotlivé moduly:
I. modul 380 €
II. modul 380 €
III. modul 380 €
Pri platbe za všetky tri moduly naraz pred zahájením kurzu cena: 997,50 € (zľava 12,5 %)
Beáta Vlnková – Secretary General, Association de la Sommellerie Internationale, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Advanced Certificate WSET, Certified Sommelier – Court of Master Sommeliers
Doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. - Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo.
Rastislav Šuták - Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v Paríži v roku 2023. Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie. Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.
Tomáš Gyén - Je viceprezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Tomáš Gyén. Tomáš Gyén je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta Mattoni Grand Drink, viacnásobný Majster Slovenska, lektor v Slovenskej barmanskej asociácii, a Brand ambassador v spoločnosti St. Nicolaus.

I. MODUL
VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku
VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke.
SOMELIER I. časť
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, Asociácia somelierov SR, Association de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín
II. MODUL
VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
2.2.Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
3.2 Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
III. Modul
SOMELIER II. časť
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo.
SOMELIER III. Časť
4.1. Pivo: charakteristika piva a história pivovarníctva, suroviny na výrobu piva, výroba piva, skladovanie piva, záručná doba
4.2. Destiláty: delenie a druhy, pôvod a spôsoby výroby, členenie a označovanie
4.3. Miešané nápoje: rozdelenie, pomôcky, suroviny
4.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy miešaných nápojov a ich degustácia
4.5. Káva: odrody kávy, oblasti pestovania, príprava kávy
4.6. Praktická časť: názorné ukážky prípravy espressa a cappuccina
4.4. Čaj: čajovník, oblasti pestovania, typy čajov, triedenie čajov, skladovanie
5.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy čaju
6.4. Cigary: história cigár, pestovanie, zber a ošetrenie cigarového tabaku, miesta pestovania a ich charakteristika, druhy cigár a ich správne podávanie, kombinácie s nápojmi
6.5. Voda: rozdelenie, servis, snúbenie vody s vínom a jedlom
Zmena poradia prednášok vyhradená.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.