Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Tipy a recepty na ľahké povianočné jedlá
Vianoce sú sviatky plné hojnosti, kedy si nevieme odoprieť všetky tie vysoko kalorické domáce jedlá, či už zemiakový majonézový šalát, vysmážané rezne alebo sladké vianočné pečivo a cukrovinky, na ktoré sa tešíme celý rok. Preto po novom roku si žiada naše telo oddýchnuť a odľahčiť sa od ťažkých pokrmov.
Prinášame pár receptov, ktoré vás zasýtia a pritom nezaťažia.
Kvalitné cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska a sú výborné k príprave ľahkých obedov práve v po novoročnom období.
Sgambaro Spaghetti s tekvicovou omáčkou a semiačkami
Na plech si dáme upiecť tekvicu Hokkaido domäkka a následne si z nej pripravíme pyré. Do rozmixovanej tekvice pridáme kokosové mlieko, ktoré obsahuje 50% vody, veľa vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Zmes privedieme k varu, pridáme soľ, korenie a kurkumu.
Vo vode si uvaríme špagety a na panvici si opražíme tekvicové semiačka. Cestoviny servírujeme s tekvicovou omáčkou, semiačkami pokvapkané tekvicovým olejom. K nim si môžete dopriať ružové Prosecco PINK.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Spaghetti N5 cestoviny 500 g
Terra Serena Pink Prosecco Rose Millesimato DOC 2019
Fit cestoviny Sgambaro Farfalle so zeleninou a bielym vínom
Na panvici orestujeme na oleji cesnak, cuketu, brokolicu a na kocky nakrájanú farebnú papriku. Podlejeme bielym vínom a dusíme. Potom pridáme k zelenine uvarené cestoviny, dochutíme soľou, čerstvou bazalkou a oregánom. Nakoniec zjemníme maslom.
Cestoviny skvele doplní víno Alastro z vinárstva Planeta.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Farfalle N65 cestoviny 500 g
Planeta Alastro DOC 2018
Cestoviny Sgambaro
Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Sgambaro založilo jednu z prvých výrobných liniek pre spracovanie talianskej tvrdej pšenice Emmer a Kamut a tým definovalo svoj vlastný a jedinečný štýl výroby cestovín. Firma vyrába 4 kategórie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili. V portfóliu nájdete radu BIO Label, ktorá je určená k príprave diétnych pokrmov, pretože tieto cestoviny sú vyrobené iba z BIO zŕn pšenice, ktoré boli špeciálne mleté a spracované. Pšenice Emmer, Eincorn, Kamut, celozrnná pšenica a quinoa sú pestované podľa prísnych organických noriem. Rada Kamut je vyrobená z najkvalitnejšej pšenice. Rada Farro je vhodná aj pre športovcov, má nízky glykemický index, obsahuje veľa antioxidantov, karoteinoidov, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo najviac potrebuje.
Sgambaro Fusilli s paradajkovou omáčkou
Tento recept patrí ku klasike. Rajčiny si narežeme a sparíme vriacou vodou, ošúpeme. Dužinu nakrájame na malé kocky.
Na panvici si ohrejeme olej, pridáme cesnak a jemne opražíme. Pridáme rajčiny s paradajkovým pyré a čili. V hrnci si uvaríme cestoviny, ktoré pridáme do paradajkovej omáčky. Osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú bazalku.
Servírujeme s červeným vínom Lagrein z Alto Adige.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Fusilli N93 cestoviny 500 g
Elena Walch Selezione Lagrein DOC 2019
Sgambaro Fusilli s lososom a rajčinami
Čerstvého lososa si pokrájame na menšie kocky. Orestujeme na panvici s olivovým olejom. Pridáme nakrájané cherry rajčiny i sušené rajčiny, osolíme a okoreníme, môžeme pridať i čerstvé bylinky ako bazalka a tymián. Pridáme maslo a podlejeme ružovým vínom. Povaríme, aby sa odparil alkohol. Pridáme uvarené cestoviny a na záver ochutíme čerstvom citrónovou šťavou.
K pokrmu sa výborne popíja talianske ružové víno Cipresseto z vinárstva Santa Cristina.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Farro Monococco Fusilli N93 cestoviny 500 g
Santa Cristina Cipresseto Rosato IGT 2018
Sgambaro Penne Rigate s duseným králikom
Očistíme a postrúhame si koreňovú zeleninu /mrkva, petržlen, zeler/. Na cibuli si rýchlo opečieme králičie diely a vyberieme. Do základu si pridáme zeleninu, nové čierne korenie, bobkový list a orestujeme. Neskôr k zelenine pridáme králika, podlejeme kuracím vývarom a bielym vínom, necháme dusiť do mäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme z omáčky. Omáčku rozmixujeme, pridáme soľ a zjemníme smotanou. Cestoviny uvaríme v hrnci. Servírujeme s krémovým Chardonnay z vinárstva Vie di Romans.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Penne Rigate N91 cestoviny 500 g
Vie di Romans Chardonnay DOC 2015
BIO cestoviny Sgambaro nájdete na eshope. Inšpirujte sa v blogu Talianske víno a talianske cestoviny patria k sebe
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.