VIAJUR
Vinárstvo VIAJUR je pokračovaním výnimočného historického príbehu, ktorého dôležitou súčasťou je Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure. Práve na tomto mieste sa vinohradníci a vinári venovali výrobe vína už od 15. storočia. Vinárstvo sa nachádza v historických pivniciach Kaštieľa Pálffy.
V Malokarpatskej vinohradníckej oblasti sa vinič pestoval od nepamäti. Južné svahy pohoria Malých Karpát sú tvorené prevažne sopečnými horninami s vysokým zastúpením žuly. Pôda je hlinitopiesočnatá, obsahuje pomerne veľa kamenného skeletu.
Svätý Jur
Zdanlivo chudobná pôda na živiny však poskytuje ideálne podmienky na pestovanie viniča. Polohy vinohradov orientované na južnú stranu zabezpečujú viniču dostatok slnečného svitu, vyššie položené terasy ochraňujú vinič pred jarnými prízemnými mrazmi. Terroir je vhodný najmä pre pestovanie odrôd rizlingu, ktorý je špecificky minerálny a veľmi typický pre túto vinohradnícku oblasť. Vína z tejto oblasti sú plné, harmonické a minerálne, so sviežou kyselinou. Slnečné svahy a výhrevná pôda pozitívne vplývajú na vyzrievanie hrozna a jeho cukornatosť. Mikroklíma v lokalite Svätého Jura podporuje aj tvorbu cibéb. V katastri Svätého Jura vinárstvo obhospodaruje necelých 5 hektárov vinohradov.
V roku 2019 pôvodné vinice vyklčovali a začali pripravovať pôdu na novú výsadbu. V roku 2021 vysadili odrody typické pre danú lokalitu, konkrétne Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Veltlínske zelené. V Jure však VIAJUR spolupracuje s ďalšími skvelými vinohradníkmi. Müller Thurgau pochádza priamo z pálffyovských viníc, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti kaštieľa, rizlingy majú pôvod zo slnečných terás nad Jurom. Súčasťou kaštieľa je obchod s vínom, reštaurácia a dokonca i výroba vlastného piva.
Farná
Na hranici Nitrianskej vinohradníckej oblasti sa nachádza druhá usadlosť VIAJUR Farná, kde sa venujú pestovaniu modrých odrôd. Súčasťou areálu je Vinohradnícky dom Réva, ktorý okrem štýlového obchodu s vínom, ponúka aj priestor na menšie firemné oslavy, či špeciálne eventy počas celého roka. Tento priestor je súčasťou konceptu zážitkových degustačných večerí pod taktovkou osvedčeného tímu kuchárov z Hotela Lomnica. Okrem vinohradov sa tu nachádza ovocný sad, ktorý má základ na pôvodnom starom hruškovom sade, z ktorého sa zachovala odroda hrušky Durando. Práve z nej už môžu zákazníci ochutnať aj prvú exkluzívnu radu Hruškovice z Farnej.