Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Žitavské vinice, klenot z dolného Požitavia
Vinárska výroba na Slovensku zažíva v posledných rokoch malú revolúciu. Neustále sa objavujú nové talenty, pod ktorých starostlivými rukami víno doslova spieva. Spomedzi tvorcov krásnych vín vyčnieva maličké vinárstvo Žitavské Vinice z Úľan nad Žitavou, za ktorým stoja dvaja nadšení producenti dobrého vína, Jozef Teplan a Tomáš Strelinger.

Víno ľudia na dolnej Žitave dorábali od nepamäti a každoročne sa kvasilo aj v rodinách Strelingerovcov a Teplanovcov. Dá sa preto povedať, že dobré víno majú obaja vinohradníci priamo v krvi. A cestu k dobrému vínu otvára podľa Teplana vrodený cit pre víno.
Vinár ochutná hrozno a jeho ústa, ničím nezameniteľné laboratórium, vyhodnotia parametre lahodnej tekutiny. Priamo v jeho hlave sa rodí postup vedúci k vzniku vína, ktoré neskôr očarí aj dušu. Túto schopnosť považuje Jozef Teplan za boží dar, dar zdedený po predkoch, ktorí cibrili svoje vedomosti a odovzdávali si vinársku múdrosť z pokolenia na pokolenie.
Táto dlhá história dýcha na návštevníka už od prvého momentu, keď vstúpi do Žitavských viníc. Ak vám priamo neotvoria bránu, asi ich vinárstvo v Úľanoch ani nenájdete. A keď už vojdete do nízkeho staručkého vidieckeho domčeka s hrubými bielymi múrmi, stále sa obzeráte, či to vinárstvo neukryli niekam do pivnice. „Keď som tam bol po prvý raz, povedal som si – tak tu sa vyrábajú jedny z najlepších vín na svete?“ spomína Rastislav Šuták, someliér dovozcu vín Corner & Co.

„Nikde nič − ani tabuľa na dome. Jožko Teplan mi vtedy povedal, že je rád, že je to takto. Aspoň nie sú zbytočne na očiach zvedavcom.“ Všetko je tu maličké a minimalistické: vinohrad, priestory na výrobu a dozrievanie vín, počet ľudí, ktorí ich robia, a samozrejme aj veľkosť alebo lepšie povedané malosť produkcie: ročne je to len asi 15 000, maximálne 20 000 fliaš.
„Pivnica? Nemáme! To je však len jeden aspekt výnimočnosti. S ňou kontrastuje výnimočne bohaté portfólio vín. Vieme, že trendom, aj na Slovensku, je špecializácia, znižovanie počtu vín u jedného výrobcu,“ hovorí Jozef Teplan. Tomáš Strelinger k tomu dodáva: „My sme sa stotožnili s názorom jedného z našich učiteľov, šľachtiteľa Ondreja Korpása, že tromfom Slovenska je práve rôznorodosť odrôd. To je naše bohatstvo, tak by sme sa ho mali snažiť využívať.“

Priestor ich vinárne i prístup oboch producentov vína prezrádza, že im rozhodne nechýba prirodzená vlastnosť každého dobrého vinohradníka − skromnosť. Pokoru voči hroznu a vínu vinohradník Tomáš chápe ako rešpekt voči prírode. „Jedno je celkom isté a síce, že víno sa rodí vo vinici. Už z nej si prináša nezameniteľný kód ročníka, polohy, odrody,“ hovorí.
Po desiatich rokoch fungovania patria Jozef a Tomáš medzi najvýraznejšie postavy slovenského vinárstva. Je jedno, či ich úspechy budete merať počtom medailí z medzinárodných súťaží, alebo originálnosťou ich vín. Keď sa ich spýtate na ocenenia, začnú vymenúvať: „Zlato z Paríža, z Bruselu, zo Štrasburgu, z Izraela, zo Španielska, z Viedne. Šampión Československej vinárskej ligy, najlepší slovenský producent a tri hviezdičky na AWC vo Viedni, čím sme sa zaradili do elitného klubu medzi tridsať najlepších vinárstiev sveta! Toto ocenenie nemá okrem nás na Slovensku ani v okolitých štátoch okrem Rakúska ani jedno vinárstvo.“

Nie je to samozrejmosť, skrýva sa za tým ručná výroba dovedená k dokonalosti. A tu sa dostávame k najdôležitejšiemu pilieru výnimočnosti Žitavských Viníc. Ako vlastne chutia? „Naše vína nie sú bežné. Vytvorili sme si vlastný štýl, v ktorom sa snažíme spájať tradičné postupy s modernými trendmi. Väčšina ľudí, čo ochutná naše víno, je jednoducho očarená,“ hovorí Strelinger. Všetky biele suché vína vyrábajú metódou „sur lie“ minimálne 6 mesiacov. To im dáva nádhernú plnosť a eleganciu, zároveň získavajú zrecí potenciál netypický pre biele suché vína.
Červené vína zas nechávajú vyzrievať v barikových sudoch a po minimálne 6-mesačnom zrení ich plnia do fliaš bez filtrácie. Vína potom vynikajú plnosťou, jemnosťou a vysokým zrecím potenciálom. Napokon všetky vína, ktoré vyrábajú, sú limitované edície v počte len niekoľko sto kusov fliaš, a preto netreba dlho váhať nad tým, prečo mať doma v archíve Žitavské Vinice. Ich vína sú rozhodne výnimočným spôsobom svojské a unikátne zároveň, v našom regióne rozhodne nezameniteľné. Majú jedinečný štýl a určite vo vás zanechajú hlboký dojem. Rozhodne sa ich oplatí ochutnať.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.