offerBox
1

Ikonické vína výhodne

offerImage

Slovenská vinobranie -30%

right-arrow
UŽIVATELSKÉ MENU
VÝBĚR JAZYKU
Zpět Detailní filtr
Zpět Detailní filtr
Zpět
Zpět

Súťaž Villa Maria

Vína Víno tiché (829)

Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade fortifikované. Tiché víno nie je teda ani perlivé, ani šumivé. Tiché vína neobsahujú oxid uhličitý, ktorý musia mať vína šumivé alebo perlivé. Počas kvasenia sa kvasinky živia cukrom a premieňajú ho na alkohol, vedľajším produktom tohto procesu je oxid uhličitý. Ak sa nechá oxid uhličitý uniknúť, víno sa označuje ako tiché. Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade… Číst více

Řazení
Řazení
Filtr
Filtr
Druh
Barva
Cukernatost
Odrůda
Země
Oblast
Značka
Ročník
Hodnocení
Hmotnost
Objem
Obsah alkoholu
Balení
Cena
Více filtrů

Dostupnost

Aplikovat filtry
Vyberte si cenové rozpětí

Produkty s cenou od 0 € do 4 929 €

Aplikovat filtry
Stránka 1/42

Tiché víno

Je tiché víno skutočne tiché?

Tiché vína môžu mať vo fľaši nejaké bublinky, ale zvyčajne ich nie je dostatok na ovplyvnenie chuti alebo charakteru vína. Tieto bublinky môžu byť prítomné alebo videné okolo okraja alebo dna kalichu, keď sa víno nalieva, ale nemôžu byť rozpoznané pri degustácii. Môžu sa vyskytnúť aj počas prepravy, vtedy je najlepšie fľašu otvoriť a pred pitím nechať víno upokojiť. 

Ale aj tiché vína majú v sebe nepatrný podiel oxidu uhličitého, zvlášť mladé. Po ukončenej fermentácii, prípadne filtrácii nejaké tie stopy oxidu uhličitého zostanú a práve vďaka tomu sú tieto vína svieže. U skutočne mladých vín, najmä ak neboli školené, sa na stenách pohára objavujú guličky oxidu uhličitého, ktorý potom z vína vyprchá.

Nežiadúce bublinky.

Niekedy sa môže stať, že otvoríme fľašu vína (tichého) a začne perliť, z fľaše uniká oxid uhličitý. Ak takéto víno nalejeme do pohára, objaví sa perlenie. V tomto prípade ide o problém a víno môžeme reklamovať. Z nejakého dôvodu, a tých môže byť veľa, začalo víno vo fľaši samovoľne prekvášať. Pokiaľ ho ochutnáme, cítime príchuť kvasiniek a na dne fľaše sa obvykle nachádzajú stopy kalu. Na vine je v tomto prípade zvyškový cukor, ktorý sa ďalším kvasením začal meniť na alkohol a oxid uhličitý.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.